Inledningsvis vill jag påminna om vikten av att kartlägga nybörjarna för att man på ett tidigt stadium skall kunna förebygga eventuella inlärningssvårigheter eller för att uppmärksamma de elever som är i behov av extra stöd.

Bild och ord – projektet, den interaktiva och nätbaserade versionen av pappersversionen Bild och ord, är under arbete. En ung polska har gjort 110 helt nya illustrationer. Själva programmeringen sker i Berlin och där har man också varit flitig. Själv är jag inte inkommen i programmering men har förstått att det till stora delar är ett påtgöra som tar sin tid. Om allt går efter ritningarna förväntas projektet kunna slutföras under hösten och då publiceras via min webbplats.

I en artikel på svenska.yle.fi i maj 2016 skriver man följande: ”Folk läser allt fler texter på digitala skärmar, till exempel smartmobiler, datorer och surfplattor. Men då fokuserar vi oftast på andra saker än när vi läser ur en bok eller på ett papper, menar ny forskning.

– De som läser digitalt har en tendens att fokusera på detaljerna i en text på bekostnad av det abstrakta och den stora bilden, berättar forskardoktorn Geoff Kaufman vid Carnegie Mellon-universitetet i USA. Att kunna se helhetsperspektiv är viktigt bland annat för att man då tänker kreativt, drar slutsatser, använder sitt omdöme och sin logiska tankeförmåga.” Här finns hela artikeln.

En artikel som jag läste i en lokal svensk dagstidning tangerar samma ämne. Rubriken var ”Skriva för hand gör gott för ditt minne” Artikeln fortsätter: ”Att fatta en penna och låta bokstäverna flöda över papperet har sina poäng, visar det sig. Jämfört med att använda ett tangentbord blir du mer fokuserad och minns bättre.”

Och vidare: ” I vår digitaliserade värld sker kommunikationen människor emellan allt oftare av datorer, smarta telefoner och surfplattor. Men att skriva för hand har sina fördelar. Det förbättrar minnet. ” Min egen kommentar: Visst brukar jag bättre komma ihåg vad jag skall handla om jag skrivit inköpslistan själv jämfört med om någon annan gjort listan.

För många år sedan gjorde jag övningar för den/de som ville träna handskriven skrift. Övningarna är kanske inte längre så aktuella men de finns här för dem som så önskar.

Barnbarnet Klara Maria har börjat i förskolan. Häromdagen måste hon stanna hemma på grund av stegring och farmor lovade se efter henne några timmar. – Nå, hur är det i förskolan, undrade farmor. – Vi har fått en egen räknebok, sa Klara Maria stolt. Och så är det ju de där med rasterna…  Vad då rasterna, undrade farmor. Jo, enligt Klara Maria är rasterna det bästa av allt i förskolan.

I år har vi i våra trakter kunnat plocka blåbär, hallon och lingon i massor. Äppelskörden har också varit fin. Och så har jag lärt mig, via YouTube, filea abborre som fångats i eget nät. Vilken delikatess!

Ha det trevligt med alla pinotterna! (pinotter = elever)

Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.