Skrivstilsövningar

I övningarna med skrivstil är arbetsgången densamma i de olika häftena. På den tomma raden kopierar eleverna den text som jag för hand har skrivit ovanför. Eleverna försöker skriva så fint som möjligt och med samma bredd som förebilden för att undvika att texten flyter ut och raderna därför inte räcker till.

På varje sida får eleverna själva göra en illustration vars tema anges av texten längst nere på sidan. Eleverna kan, om de så vill, vid ett senare tillfälle under lärarens ledning jämföra varandras illustrationer och kanske samtidigt berätta om detaljerna i sin egen illustration.

Det är skäl att framhålla att stilen med åren givetvis får få en egen personlig prägel.

Eleverna får själva göra pärmbilden till det första häftet, ”Johans fisketur”. I häftena om Ida och Johannes finns färdiga pärmbilder som eleverna färglägger med färgpennor. Det är en bra finmotorisk övning där det gäller att försöka hålla sig inom ramarna för varje detalj.

Pärmbilderna till häftena om Ida och Johannes har gjorts av Meeri Aaltonen i Vasa. Meeri har också illustrerat häftet ”Kom så läser vi!”.

Printa denna sida Printa denna sida
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.