För en tid sedan läste jag ett inlägg i den lokala tidningen med rubriken ”Datorer bidrar till sämre lärande”. Jag citerar några plock ur inlägget, som är skrivet av professor emeritus Rainer Nyberg:

  • Datorer är bra arbetsredskap för vuxna vid informationssökning, forskning, studier, affärsliv och kommunikation. Men är du säker på att IT-pedagogik är bra för barn?
  • FD Håkan Fleischer: För att få en mer reflekterande lärande krävs dialog och reflexion. Ett ytligt surfande på internet efter satser som kan reproduceras i en rapport leder inte till verklig kunskap. Elever får då inte en ordentlig förståelse av helheter och logik.
  • OECD: Elever som mycket ofta använder datorer blir sämre läsare.

Eftersom jag varit pensionär en längre tid har jag inte erfarenhet av IT-pedagogik i skolan. Vid samtal med före detta kollegor har det dock framkommit att man är oroad över att själva lärandeprocesserna kan bli lidande om alltför mycket satsas på IT. Man tycker också att det ibland kan vara svårt att hålla koll på om eleverna verkligen koncentrerar sig på det som de var tänkt att de skulle göra på datorn eller om de också surfar på webbplatser som inte är relevanta i sammanhanget.

Barnbarnet Maja, 4 år, hade kontakt via videosamtal med oss, mormor och morfar, för en tid sedan från Stockholm. Vi berättade att vi just då råkade befinna oss på begravningsplanen/kyrkogården. Efteråt hade Maja frågat mamma och undrat vad en begravningsplan är. Förklaringen var att där begraver man de som har dött. Då hade Maja undrat om det nu då är så att mormor ska dö eftersom hon befann sig där.

Här kommer så igen en tröst till oss som hunnit komma upp i åren i form av ett ugandiskt ordspråk:

”De unga går snabbare än de gamla men de gamla känner vägen.”

Potatisen är i jorden, grönsakerna sådda, äppelträden blommar, myggen har kommit och de första abborrarna är filéade. Då blir det nog sommar snart. Eller är det den som vi haft nu i maj?

Med önskan om en skön och avkopplande sommar,

Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.