I år fyller lektion.se 20 år. En journalist kontaktade mig och undrade om hon kunde få ringa upp mig för att göra en intervju. Man vill på det här sättet uppmärksamma de som varit med i ett tidigt skede. Minns att jag hade sänt in några lektionsförslag till sajten då.

Så blev det dags för intervjun. Jag berättade att jag varit pensionär i 20 år. – Så hur gammal är du nu? – 81. – Oj, då är du nog den äldsta person jag har intervjuat! Intervjun gick bra och jag framförde några av mina käpphästar då det gäller barn med läs- och skrivsvårigheter: Tidig stimulans av språket, tidig upptäckt och tidiga insatser (se nedan). Intervjun finns nu på lektion.se.

Läste en ledarartikel på Expressen om lärarstudenter som inte får lära sig att undervisa. Detta gällde framförallt kunskapen om hur man lär barn läsa. Artikelförfattaren hänvisade till sin egen metod som fungerande utmärkt vid läsinlärning. Kunde konstatera att den metoden påminner i stort om min egen s.k. Tågmetodik. Om någon av lärarstudenter hittar till min webbplats så får de här ett detaljera förslag till läsinlärning. På köpet kommer också tillämpningsövningar i form av Bild och ord – elementär läs- och skrivinlärning och Bild och ord på nätet.

I en annan intressant artikel i Vasabladet belyser man finlandssvenska elevers läs- och skrivförmåga från skolstarten till högstadiet.

Barnbarnet Maja hälsade på för en tid sedan. Hon brukar alltid ha med sig någon bok som hon vill tipsa morfar om. Boken den här gången hade den något långa titeln: ”Vår trädkoja med 130 våningar och en ovanligt irriterande fluga”. Läs gärna smakprovet. Boken ingår i en serie böcker den s.k. Trädkojaserien. Recensenten skriver: ”Roliga och absurda och väldigt lättlästa.” För barn i åldern 9 till 12 år.

Varma hälsningar,

Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.