Till häftet Kom så läser vi! finns nu en uppdaterad boklista. Listan är uppgjord av bibliotikarie Emma Björkqvist vid huvudbiblioteket i Korsholm. Förslagen på listan är främst tänkta för den allra första språkstimulansen i hemmet.

På projektet Läsväskans i Pargas webbplats kan man läsa att …”bra läsförmåga och många berättelser är nyckeln till skolframgång, kunskap och förståelse.” Också inom det här projektet har man gett förslag på böcker. Här gäller det åldersklasserna 6-9 år, 9-12 år och tonår. Du hittar dem under Medläsenären > Gåvotips. Boktipsen här och de tips jag nämnde ovan, kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

Andra intressanta boktips och läsprojekt kan du hitta här.

Vill man kolla var eleverna i åk 2 står vad gäller rättstavningen, kan man med fördel låta dem skriva KSS Diktamen åk 2. Provet tar fasta på mycket elementära saker i rättstavning, alltså inga svåra ljudstridigheter. För att kunna jämföra klassens resultat med de normerade resultaten, skall provet hållas under februari månad. Provet kan också hållas vid annan tidpunkt, men då som ett allmänt diagnostiskt prov för att få veta vilka elever som är i behov av stöd.

Barn med artikulationssvårigheter hör inte alltid själva att uttalet blir fel.
För många år sedan var min svägerska ute och bilade med sin lilla dotter. Dottern: ”Nu bli de jött.Mamma: ”Ja, nu blir det jött.” Dottern: ”Det hetej inte jött, det hetej jött!

Senare tipsade jag min svägerska om r-övningarna på webbplatsen.

Allt gott, Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.