Språktidningen är en alldeles ypperlig tidskrift som i artiklar behandlar intressanta ämnen och svarar på läsarnas frågor om ditt och datt om riktig svenska. Jag lånar Språktidningen på vårt lokala bibliotek. I Språktidningen från 18.5.2017 finns en artikel med rubriken ”Tidig läsning ger varaktig effekt”.

Den tidiga läsningen ska vara aktiv: Man diskuterar innehåll i texter och bilder och talar om känslor som berättelsen väcker. ”Viktigt att föräldrar tidigt börjar läsa för och tillsammans med barnen”. Låter nästan som om artikelförfattaren lånat formuleringen från Kom så läser vi! >Högläsning.

”Läsning är roligt, sexigt och nyttigt – kampanjen Man läser vill inspirera unga killar att läsa mera!” Kampanjen presenteras på Svenska Yle:s webbplats. Tretton framgångsrika finländska män, däribland president Sauli Niinistö, berättar om varför de läser och vilken nytta läsningen gett dem. Männen ger också tips på böcker de läst.

Barnbarnet Maja går i förskola. Hon har redan tagit de första stegen för att komma in i läsningens underbara värld. Och kan man tänka sig: Hon följer morfars Tågmetodik vid läsningen. Morfar kan garantera att han aldrig försökt påverka Maja vad gäller läsinlärningsmetodik!

Maja vill också lära sig skriva. Så häromdagen postade jag ett brev till Maja. Texten var skriven med versaler för att underlätta läsningen. Jag undrade bland annat vad hon har önskat sig av tomten i år. Jag väntar med spänning på svar!

Kanske ett tips för andra mor- eller farföräldrar som vill kommunicera med sina barnbarn. Varför inte komplettera de så vanliga digitala kontakterna med ett gammaldags fysiskt brev. Det kan bli både roligt och spännande att få ett brev som någon vänlig brevbärare puttat ner i postlådan.

Novemberhälsningar,

Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.