Efter ytterligare ett år med pandemin kommer det säkert att kännas fint och avkopplande med ett sommarlov. Själv lever jag fortfarande litet i läsår och terminer trots att det är länge sedan jag lämnade jobbet som speciallärare.

Tänkte komma med några tips som gör att inlägget den här gången blir litet längre.

Först ett par boktips. Då barnbarnet Maja, som nu går ut åk 1, hälsade på, fick jag läsa högt för henne ur hennes egen bok ”Min vän Boris”. Mycket rolig med fina illustrationer, lagom läskig och inte så mycket text. Hör till serien Familjen Monstersson. Tänkt för nybörjarläsarna.

”Systern från havet” av Ulf Stark är en bok med ett synnerligen aktuellt ämne: krigsbarnen. Mamma Ida har läst boken för Maja. Troligen för barn från 6 år.

Niilo Mäki Institutet i Jyväskylä, där man bland annat forskar kring läsning och skrivning i olika former, har kommit med en utmaning inför sommarlovet. Man säger att sommarlovet är en bra tid för barn att förena läsning med olika rörelseaktiviteter och motion. Här några tips:

  • läs en bok om någon idrottsgren
  • läs en bok på badstranden och hoppa i plurret efter varje läst kapitel
  • koppla av och be någon läsa högt för dig
  • kliv upp i ett träd och läs en bok
  • cykla iväg någonstans för att läsa
  • hur långt kan du gå med en bok på huvudet

Lyssnade på en f.d. reporter som i vanliga fall brukar referera stora idrottsevenemang. Nu genomför han ett projekt tillsammans med en pianist och en cellist. Man reser runt i skolor och daghem och presenterar Jean Sibelius musik för de yngsta barnen. Man anser att barn behöver musik för att kunna verbalisera saker. Barnen fick också berätta vad de tänkte på medan de lyssnade på musiken. Sibelius musik som spelades var bl.a. Impromptu op 5/5, Valse Triste och Finlandia.

Själv har också jag nyligen upplevt något mycket känslosamt vad gäller musik. Vår kör hade vårkonsert tillsammans med en barnkör. Barnen var i åldern 7 – 10 år. Ett av styckena vi framförde tillsammans med barnen var sången ”Så skön är vår jord”.

Sången är skriven av musikläraren Kari Rydman. Han skrev sången efter att en av hans elever, en tioårig flicka, hade blivit överkörd av en bil då hon var på väg till skolan. Texten i vers 3 lyder:

”Solen den sjunker och skuggan blir längre. Dags är att skiljas och säga farväl, borta är käraste vännen min.

Refr.: ”Så skön är vår jord, så hög är ju himlen, med fåglarnas sång över blommande kullar och skuggiga djup, så skuggiga djup.”

Det som jag upplevde så känslosamt var att få sjunga sången tillsammans med barnen, i synnerhet med tanke på hur sången kommit till. Vi vuxna sjöng verserna medan barnen kom med i refrängen och sjöng så att det stod härliga till. En sann upplevelse.

Här en inspelning av sången där kompositören Kari Rydman är solist och där en barnkör kommer med i refrängen. Sången sjungs på finska.

Jag ber att få önska er alla en fin och skön sommar!

Hälsningar, Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.