Trots många år som pensionär lever jag fortfarande litet läsårsvis. Det är nu man ser lågstadiebarn vingla omkring på sina cyklar, högstadieelever som mest kollar på sina mobiler och föräldrar som vill hinna med att föra barn till daghem och skola och samtidigt hinna till eget jobb i tid. Eller med andra ord, allt är som det ska vara. Det är skolstart.

Nu har också barnbarnet Arvid inlett sin skolgång. Det något förunderliga är att han, född i Berlin, börjar sin skolgång i den skola där jag själv inledde mitt jobb som speciallärare.

Barnbarnet Maja, 9 år, var på besök tidigare. Hon hade med sig ett läsprogram. Läsprogrammet skulle motivera henne att som lästräning läsa minst 15 minuter varje dag. Se Läsprogram.

Maja gav också tips på bra böcker för lästräning i hennes ålder. Serien om ”Patrik och pensionärsmakten” hör till favoriterna. Också serien ”Vänner 4-ever” är bra. Här finns boktips för 0-18 år liksom ett istagram konto av samma boktipsförfattare. När man vill gå över från bilderbok till textbok finns boken Astrid och Amir.

Ett av mina viktigaste verktyg vid skolstarten var Läsprotokoll åk 1. På kort tid fick jag och klassläraren en bra uppfattning om barnens bokstavskännedom och läsutveckling. De här uppgifterna kunde sedan få ligga till grund dels för eventuellt individuellt stöd till någon elev eller dels som underlag för allmän individuell undervisning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.