Lycka till med starten på det nya läsåret. Då är det också dags att igen påminna om den viktiga kartläggningen av nybörjareleverna. Förslag till material för den här kartläggningen finns under Material >Nybörjarundervisningen i åk 1.

Arbetslivsprofessor Lauri Järvilehto säger i en intervju för Vasabladet att barn i framtiden kanske inte behöver lära sig läsa, skriva eller räkna .

– All undervisning borde ta avstamp i vad individen brinner för i stället för dagens korvstoppande undervisning. Automatisering och digitalisering gör att nästan hälften av de branscher vi känner i dag kommer att försvinna, säger professorn.

Beteendeforskaren Anna Tebelius Bodin anser igen att det är svårt att säga hur den nya tekniken påverkar oss på lång sikt.

– Uppmärksamhet är en förutsättning för lärande. Nu dras vår uppmärksamhet hela tiden till mobilen. Mobilen hör inte hemma i skolan. Genom att använda berättandet i undervisningen når vi eleverna och riktar deras uppmärksamhet rätt, säger Anna TB.

Så kära vänner, fram med de dolda berättartalangerna för mer uppmärksamma elever i undervisningen!

Också om det som ovan ibland framkommer tvivel om läsundervisningens framtid, anser de flesta ändå att läsning är viktig. Detta särskilt mot bakgrund av en konstaterad nedgång i intresset för läsning bland barn och ungdomar . En kampanj som går under namnet Read Hour vill sporra unga att läsa mer. President Niinistö är kampanjens beskyddare.

– Goda läskunskaper för oss vidare i livet. Ju duktigare vi är på att läsa, desto bättre kan vi bilda oss egna åsikter och ta reda på saker, säger presidenten.

Den egentliga Read Hour infaller den 8.9 kl 19-20. Den timmen är det tänkt att hela Finlands folk skall stanna upp och ägna all tid åt läsning.

CLL vid Åbo Akademi i Vasa arrangerar en ambitiös fortbildningsdag om läsning den 5 oktober. Läsning ska göra skillnad och den långsiktiga målsättningen är att Österbotten ska bli en läsande region. Lärare i åk 1-9 i Österbotten är inbjudna.

Barnbarnet Arvid, nyss fyllda 3 år, var och hjälpte farfar och farmor att plocka blåbär på sommarstället. ”Titta faffa, här är många rötter från trädet. Och här är en riktigt tjock rött”. Visst, heter det rötter då de är många så heter det förstås rött om det bara är en. Åtminstone om man är 3 år.

Sensommarhälsningar, Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.