Författaren och journalisten Gustav Widén har i lokaltidningen ett inlägg där han konstaterar att ”den vuxne inte kan tvinga barnet att stiga in i litteraturens rike”. Widén fortsätter: ”Men man kan varsamt bjuda in till textens oändliga möjligheter. Den människa som i tidiga år blir en läsare har aldrig tråkigt, hur många pandemier som än drabbar vår värld”.

Widéns tankar om hur viktiga de tidiga åren är för läsningen rimmar väl med förslagen som jag präntade ner i häftet ”Kom så läser vi!” för 15 år sedan. ”Läslov – En liten film om högläsning”, en kort film som också den kan ses som ett stöd för tankarna i häftet, speciellt vad gäller avsnittet om högläsning.

Trots allt det digitala som nu omger oss tror jag att den tidiga stimulansen av språket fortsättningsvis är viktig dels för att väcka intresset för läsning, dels också för att utveckla basfärdigheter i både läsning och skrivning.

Många besökare på webbplatsen har laddat ner de högfrekventa orden. Då jag i tiden sammanställde de här orden tänkte jag att om en elev klarar av att läsa de högfrekventa orden som ordbilder, så borde det leda till ett bättre flyt i läsningen. Detta efter att jag suttit och lyssnat på elever som i sin högläsning hakat upp sig på många små ord. Men jag har självfallet inte bedrivit någon forskning i ämnet. Jag har utgått från erfarenhet och sunt bondförnuft. Det finns dock forskare som inte tror på träning av högfrekventa ord.

Då och då sköter vi, farmor och farfar, de två barnbarnen Arvid 4 ½ år och Tyra 2 ½ år medan mamma och pappa jobbar på distans. Båda barnen har kommit långt i sin språkutveckling och -användning tack vare en gedigen stimulans i hemmet. Vi kan diskutera det mesta med barnen. Och det är både roligt och intressant.

Vi brukar gå på upptäcktsfärd med barnen i skogen bakom vårt hus. Arvid gillar att ha med sekatören för att kapa små grenar som kan vara i vägen på färden. Tyra tycker om att samla kottar. Det gör inget fastän de är gamla och skruttiga. ”Jag ska sätta dem i garaget”, säger Tyra. Garaget?? Tyra tar kottarna, kutar iväg till pappas bil. ”Kom farfar och öppna luckan”. Aha, det är här som ”garaget” är, i bagageutrymmet. Ja men visst, garage och bagage det är ju som syskonord fastän de betyder olika saker.

Med önskan om en trevlig Valborg till er alla.

Hälsningar, Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.